مجوز فعالیت اینماد

مجوز فعالیت ساماندهی

logo-samandehi
تاریخ انتشار: 95-06-10 20:06:16 چهارشنبه

گروه بندی باغبانی

با استفاده از گروه بندی های ذکر شده و درنظر گرفتن عواملی متل نحوه مصرف، گیاهان باغبانی را به چهار دسته کلی میوه، سبزی، زینتی و متفرقه به شرح زیر تقسیم میکنند.

یک - میوه:

از نظر گیاه شناسی، میوه عبارت است از تخمدان رشد کرده و تکامل یافته یک گل که ممکن است با برخی از قسمتهای دیگر گل همراه باشد. از نظر باغبانی، میوه عبارت است از قسمت گوشتی و خوراکی یک گیاه جند ساله که بطور معمول بصورت تازه مصرف میشود و در بوجود آمدنش قسمتهای مختلف گل تاثیر مستقیم دارند. میوه ها از نظر نیازهای دمایی به دو دسته تقسیم میشوند: میوه های مناطق معتدله و میوه های مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری.

میوه های مناطق معتدله همگی خزاندار بوده، برای رشد دوباره احتیاج به یک دوره سرمای زمستانه دارند تا از حالت خفتگی بیرون آیند. میوه های مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری ممکن است همیشه سبز و یا خزاندار باشند و بیشتر در مناطق گرم و نیمه گرم میرویند. و آنهایی که از این گروه خزاندار هستند به سرمای بسیار کمی نیاز دارند. هریک از دو گروه فوق، بر اساس عادت رشد و نوع میوه ای که بوجود می آورند، به گروههای متفاوتی به شرح زیر تقسیم میشوند:

گروه بندی میوه های مناطق معتدله:

الف - میوه های درختی

  1. میوه های دانه دار: سیب،گلابی،به،زالزالک
  2. میوه های هسته دار: گیلاس، آلبالو، زردآلو، هلو،گوجه، آلو
  3. میوه های مرکب: شاه توت، توت
  4. میوه های خشکباری: فندق،گردو، بادم

ب- میوه های خرد یا دانه ریز(ریز میوه ها):

مهم ترین ریز میوه ها عبارت اند از:

  1. آنهایی که میوه سته یا حبه دارند مانند انگور، انگور فرنگی، زغال اخته آبی رنگ
  2. آنهایی که میوه مجتمع دارند: تمشک ، توت فرنگی.

میوه های مناطق گرم و نیمه گرم:

الف - درختان همیشه سبز

  1. مرکبات: پرتقال، لیمو ترش، نارنگی، لیمو ترش، گریپ فروت
  2. نخیلات: شامل خرما، نارگیل
  3. ازگیل: که جزو دانه دار ها است
  4. زیتون، خربزه درختی
  5. انبه و آواکادو

ب – درختا میوه خزان دار

  1. انار
  2. انجیر
  3. پسته
  4. خرمالو

پ- گیاهان علفی

  1. موز
  2. آناناس

دو – سبزی ها

الف – گروه بندی سبزی ها بر اساس قسمت های خوراکی

قسمت خوراكی سبزی‌ها، بر حسب نوع، مي‌تواند از ريشه تا گل را در برگيرد، به همين دليل، بر اساس مجموعه‌ای از قسمت خوراكی، نحوه زندگی و خويشاوندی علمی، سبزی‌ها را به گروه‌های زير تقسيم مي‌نمايند:

  1.  سبزی‌های ريشه‌ای(Root crops): مانند هويج، چغندر لبويی، شلغم و تربچه
  2.  سبزی‌های پيازی(Bulb crops): مانند پياز، سير، موسير، پيازچه، تره‌فرنگی و تره ايرانی 
  3.  سبزی‌های غده‌ای(Tuber crops): مانند سيب‌زمينی و سيب‌زمينی ترشی 
  4.  سبزی‌های جاليزی(Vine crops): مانند خيار، هندوانه، انواع كدو، خربزه و طالبی
  5.  سبزيی های تيره كلم‌سان(Cole crops): مانند كلم گل، كلم تكمه، كلم قمری، كلم سبز و كلم پيچ  
  6.  سبزيی های خورشی(Greens): مانند اسفناج، كرفس، جعفری، ريواس، چغندر برگی، تره، گشنيز، شنبليله و شويد  
  7.  سبزی‌های سالادی(Salad crops): مانند كاهو، كاسنی، و تره تيزك آبی 
  8.  سبزی‌های تيره سيب‌زمينی سانان(Solanaceous crops): مانند بادمجان، گوجه‌فرنگی و فلفل  
  9.  سبزی‌های لوبياسانان(Legumes): مانند لوبيای چشم‌بلبلی، لوبيا، نخودفرنگی، باقلا، ماش، عدس، و نخود ايرانی
  10.  سبزی‌های خوردنی(Herbs): مانند ريحان، مرزه، ترخون، شاهی، نعناع، تره ايرانی و تربچه  
  11.  متفرقه(Miscellaneous): مانند ذرت بلال، مارچوبه، قارچ، باميه و آرتيشو

ب - گروه بندی سبزی ها بر اساس تیره گیاهی و قسمت های مورد استفاده

  1. سبزی‌هايی كه برگ، گل و يا ساقه آن‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد:

الف- تيره سوسن سانان(Liliaceae):مانند مارچوبه

ب- تيره چغندر سانان(Chenopodiaceae):مانند چغندر سالادی، چغندر برگی و اسفناج

پ- تيره چتر سانان(Umbeliferae):مانند كرفس و جعفری

ت- تيره كلاهپرك سانان(Compositae):مانند آرتيشو، كنگر، كاسنی و كاهو

ث- تيره هفت بند سانان(Polygonaceae):مانند ريواس

ج- تيره چليپا سانان(Cruciferae):مانند كلم تكمه، كلم پيچ، كلم گل، شاهی (تره تيزك) و شلغم

  1. سبزی‌هايی كه ريشه يا قسمت‌های زيرزمينی آنها به مصرف مي‌رسد:

الف- تيره نسرين سانان(Amary llidaceeae): مانند چغندر لبویی

ب- تيره سوسن سانان: سير، پياز، موسير و پيازچه

پ- تيره چليپا سانان: مانند ترب اسبی، تربچه و شلغم

ت- تيره نيلوفر سانان(Convolvulaceae): مانند سيب‌زمينی شيرين

ث- تيره چتر سانان: مانند هويج، كرفس قمری، جعفری ريشه بلند

ج- تيره كلاهپرك سانان: مانند سيب‌زمينی ترشی

چ- تيره سيب‌زميني سانان: مانند سيب‌زميني

  1. سبزی‌هايی كه ميوه يا دانه آنها مورد استفاده قرار مي‌گيرد:

الف- تيره گندم‌سانان: مانند ذرت بلال

ب- تيره لوبياسانان: مانند لوبيا چشم‌بلبلی، باقلا، لوبيا آمريكايی، نخود فرنگی، عدس، نخود ايرانی و ماش

پ- تيره سيب‌زمينی سانان: بادمجان، فلفل سبز و گوجه فرنگی

ت- تيره كدو‌سانان: مانند كدومسمايی، كدو تنبل، كدوحلوايی، طالبی، هندوانه، گرمك، خربزه و خيار چنبر

 

پ - گروه بندی سبزی ها بر اساس پایداری در برابر سرمای زمستانه

در جدول زير، سبزی‌ها بر حسب درجه پايداری شان نسبت به سرما گروه بندی شده‌اند. تمام گياهان نامبرده در اين جدول به جز آنهايی كه جزو تيره گندم سانان، سوسن‌سانان و نسرين سانان می باشند، دولپه‌ای هستند. اين تقسيم‌بندی بر حسب قابليت جوانه زدن بذر در دماهای مختلف می‌باشد. بطور معمول در هنگام سرما، گياهان فصل گرم رشدشان متوقف شده، در سرمای شديد و يخبندان از بين مي‌روند. جدا كردن سبزيی های مقاوم از نيمه مقاوم فقط از روی جوانه زدن بذر آن‌ها در دماهای مختلف و قدرت مقابله آن‌ها با سرما، فقط در زمانی كه گياه كوچك است، مقدور مي‌باشد و پس از آن كه گياه بزرگ شد ديگر تابع اين قانون نيست. برای مثال هويج و چغندر، با وجودی كه جزو دسته نيمه مقاوم هستند، مي‌توانند زمستان را درون خاك باقی بمانند زيرا خاك، براي ريشه آن‌ها حكم عايقی حرارتی دارد كه ريشه را در برابر سرما حفظ می كند.

سه – گیاهان زینتی

گیاهانی که برای زیبایی شاخساره، گل و یا میوه شان مورد استفاده قرار میگیرند گیاهان زینتی نامیده میشوند. شامل دسته های زیر است:

الف – گیاهان چوبی:

  1. درخت ها: خزان دار مانند افرا،سپیدار، نارون. یا همیشه سبزها مانند: کاج، سرو، نخل تزیینی
  2. درختچه ها: خزان دار مانند یاس خوشه ای و ورد. یا همیشه سبز ها مانند خرزهره و شمشاد
  3. گیاهان علفی

ب – چند ساله ها:

  1. گلها مانند شمعدانی، اختر، میخک، داوودی، زنبق
  2. گیاهان برگساری مانند برگ بیدی، گردی، چمن، برگ انجیری

پ – دو ساله ها:

مانند گل استکانی، گل انگشتانه، گل خطمی

ت – یکساله ها:

مانند آهار، اطلسی، مروارید.

چهار – گیاهان متفرقه

شامل گیاهانیست که جزو گیاهان باغبانی محسوب میشوند، ولی در هیچ یک از سه دسته پیشین نمیگنجند و شامل گروههای زیر است:

الف – گیاهان نوشابه ای: مانند چای، قهوه، کاکائو

ب – گیاهان شیرابه ای: مانند درخت کائوچو و فیکوس

پ – گیاهان دارویی: مانند گل گاوزبان و سنبل الطیب

ت – گیاهان ادویه ای: مانند وانیل، دارچین، هل، زردچوبه، آویشن.

(0)
هیچ دیدگاهی وجود ندارد

پرفروش ترین‌ ها

به شما اعتماد داردم، به خاطر:
logo-samandehi