دانلود آموزش بيماري هاي مهم خانواده کدوئيان APS نمایش بزرگتر

دانلود آموزش بيماري هاي مهم خانواده کدوئيان APS

دانلود آموزش بيماري هاي مهم خانواده کدوئيان APS

کدوئیان گیاهانی بالارونده یا علفی یا درختچه ای؛ غیرآبدار. یکساله یا چندساله؛ فاقد برگ های متراکم قابل رؤیت؛ دارای غده های چندساله. مستقل یا بالارونده. خشکی پسند تا شورپسند.

جزییات بیشتر

امتیاز خرید
با سفارش این محصول شما 8  امتیاز دریافت میکنید
ارزش امتیاز دریافتی:  1,200 تومان
حد اکثر تخفیف قابل استفاده برای این محصول 8 امتیاز که برابر است با 1,200 تومان

7,900 تومان بدون مالیات.

اطلاعات بیشتر

بیماریهای مهم خربزه، هندوانه

(این توضیحات صرفا جهت افزایش اطلاعات کاربران می باشد و با مطالب درون پکیج های آموزشی متفاوت است)

سفیدک پودری(سطحی) جالیز Cucurbit powdery mildew

این بیماری از دیر زمان در ایران بخصوص در مناطقی که کشت گیاهان جالیزی در آنجا معمول بوده وجود داشته است . ولی اولین بار گزارش کتبی مربوط به اسفندیاری در سال ۱۳۲۶ می باشد . سفیدک سطحی را زارعین بخوبی شناخته و در اصفهان به آن نمکه و در بعضی از نقاط دیگر به نام شته و یا در آذربایجان به نام آق مشهور است . این بیماری در اکثر مناطق جالیزکاری از قبیل سواحل دریای مازندران ، اصفهان ، تهران ، قم ، همدان ، کرج ، خوزستان ، شیراز ، تبریز، بروجرد ، و ورامین و شهر ری وجود دارد . در استان فارس این بیماری در روی خیار، خیار چنبر، خربزه ، طالبی، گرمک، کدو وهندوانه توسط بنی هاشمی و ذاکری (۱۳۶۸ ) گزارش شده است .

نشانه های بیماری


اولین علائم بیماری به صورت لکه های کوچک سفید آرد آلود روی برگها و ساقه ها می باشد که بتدریج سطح آنها را گرد سفید رنگی فرا می گیرد و بزودی بیماری توسعه یافته ، ظرف مدت کوتاهی پوشش قارچی ، هر دو سطح برگ را فرا می گیرد . نشانه های اولیه بیماری ، در واقع موقعی ظاهر می شود که اولین گلهای خیار باز شده و بوته هنوز ساقه خزنده خود را ایجاد نکرده است . برگهای مبتلا سفید، خشک و شکننده شده و مخصوصاً در مورد برگ هندوانه لکه‌ها بزودی قهوه ای رنگ می گردند . در بوته های مبتلا میوه ها زودتر از موعد مقرر رسیده، شبکه پوست آنها خوب تشکیل نشده ، بافت آنها نرم می گردد . علاوه بر این ، گوشت میوه ، بی مزه و مواد جامد محصول در آنها به طور قابل ملاحظه ای کم می گردد .

عامل بیماری

▪ به طور کلی عامل دو گونه قارچ به اسامی :
۱) Erysiphe cichoracearum
۲) Sphaerotheca fuliginea
بر اساس گزارش بنی هاشمی و ذاکری ( ۱۳۶۸) قارچ عامل بیماری در استان فارس Sphaerotheca fuliginea می باشد و جنس Erysiphe دیده نشده است . کندیوم های جمع آوری شده از روی کدوئیان غالباً دارای جوانه های دو شاخه ای بوده که مؤید مشخصه گون S.fuliginea می باشند .

کنترل:

۱) ارقام مقاوم، خربزه مشهدی و طالبی شهد شیراز حساس است.
۲) کاشت در مناطقی که هوا جریان داشته باشد.
۳) کاهش رطوبت
۴) در فاصله دو آبیاری زمین خشک شود.

کنترل شیمیایی:

اگر بیماری دیر وارد مزرعه شود معمولاً نیازی به مبارزه نیست.
۱) سولفور wp ۸۰-۹۰% و ۳- ۲ در هزار با دیدن اولین علائم
۲) دینوکاپ(کاراتان اف ان) wp۱۸.۲۵%و ۲-۱ کیلوگرم درهکتار
۳) گل گوگرد ۲۰- ۱۵ کیلوگرم در هکتار

جرب جالیز:

(این توضیحات صرفا جهت افزایش اطلاعات کاربران می باشد و با مطالب درون پکیج های آموزشی متفاوت است)

لکه های بیماری در همه قسمتهای هوائی ظاهر می شود . در برگ ها اولین علائم به صورت نقطه های روشن آب یا سبز کم رنگ ظاهر می شود . این نقاط معمولاً به مقدار زیاد در بین رگبرگها مشاهده می گردد . لکه های طویل روی ساقه و دمبرگها ممکن است ظاهر شوند . بتدریج رنگ لکه ها به خاکستری متمایل به سفید تبدیل شده ، زاویه دار می گردند .
لکه های میوه همزمان با بزرگ شدن میوه تیره می شوند. بافت مضمحل می گردد تا اینکه حفره های قابل ملاحظه ای در میوه پدید آورد. در شرایط مرطوب یک لکه مخملی سبز تیره از رشد قارچ در این گودال ها ظاهر می شود .
رشد شدید بیماری با شرایط خنک و مرطوب همراه می باشد که ممکن است در اوقات ویژه در طی فصل یا در مزارعی که زهکشی هوا و خاک ضعیف است شایع باشد .

کنترل:

در صورت امکان خانواده کدوئیان باید در مزارعی که دما نسبتاً بالا باشد پرورش یابند زهکشی خاک و گردش هوا در لابلای بوته ها بعلت خشک شدن سریع سطح برگ از شدت بیماری می کاهد .
در مراحل چهار برگی شروع و هفته ای یک بار باید تکرار شود .
موثرترین سموم برای مبارزه با بیماری سموم زینب (Zineb) ، مانکوزب (Mancozeb) ،‌ کلروتالونیل ( Chlorothalonal)‌ به مقدار ۱.۵ کیلوگرم درهکتار می باشد

سیاه شدن گلگاه هندوانه:

بیماری سیاه شدن گلگاه هندوانه یکی از بیماریهایی است که باعث کمی میزان محصول و نامرغوبی ان از نظر بازار پسندی می شود . این بیماری مخصوصاً در نقاطی که هندوانه هائی از نوع چارلستون گری ، فرفاکس و دیکوسی کوئین کشت می شود انتشار دارد .
میوه های واریته های Charleston Gray و Fairfax وقتی به طول ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر رسیدند ، انتهای میوه ابتدا به رنگ تیره در آمده و پس از مدت کوتاهی خاصیت چسبندگی از خود نشان می دهند . به تدریج شیارهای سیاه رنگی در این قسمت پدیدار شده و پس از ۳ تا ۴ روز قسمت سر میوه کاملاً سیاه می شود .چنانچه از این قسمت آلوده برشی تهیه شود مشاهده می گردد که قسمتهای داخلی گوشت میوه در این منطقه سفید مایل به خاکستری مانده و رنگ قرمز طبیعی را به خود نمی گیرند . بذور حاصله در این قسمت چروکیده و نرسیده باقی می مانند .
علائم بیماری درواریته های دیکسی کوئین کمی متفاوت بوده و چون پوست این نوع هندوانه لطیف و نازک می باشد پس از چند روز که لکه سیاه در محل گلگاه دیده شد ، در ۸۰ درصد از موارد میوه در این منطقه شکاف خورده ، فاسد می شود .

عامل بیماری:

جزء بیماریهای فزیولوژیک شمرده میشود. آنگاه که محتوی کلسیم میوه از حدی پائین تر افتد ، بیماری در پاره ای از میوه ها مشاهده می شود . اینکه تعریق تاثیر ویژه ای روی پوسیدگی گلگاه دارد ، یکی از پژوهشگران با پاشیدن موادی چون امولسیون های هیدروکربن که میزان از دست رفتن آب را در گیاه کاهش می دهد از خسارت بیماری بنحو قابل ملاحظه ای کم کرد .
پوسیدگی گلگاه در پایان یک دوره حاصلخیزی گیاه، در اثر خشکی هوا و کم آبی بعدی عارض می شود . تحت این شرایط با توجه به جذب آب از خاک و تعریق از راه برگها ،‌نوسانات رطوبی بیشتر می گردد. نتیجتاً ذخیره آبی گیاه و میوه شروع به کاهش می کند . اگر این خشکیدن نسوج گیاه ادامه پیدا کند ، پاره ای از سلول های گلگاه شروع به خشکیدن می کند و مقدمه بروز عارضه پوسیدگی فراهم می شود . طول روز شدت نور و نسبت کربو هیدرات ها نیز ممکن است در این مسئله موثر باشند . اما نقش آنها در تولید پوسیدگی هنوز نیز به وضوح روشن نشده تا بتوان آنها را توصیه هائی که به منظور جلو گیری عملی به کار می رود به کار برد . آفتاب سوختگی نیز در پاره ای موارد ممکن است با عارضه پوسیدگی گلگاه اشتباه شود، واریته چارلستون گری به وی‍‍‍ژه به این عارضه حساسیت دارد .

کنترل:

۱) تاثیر آب
تشنگی خسارت جبران ناپذیری وارد می آورد . در فصل گرم و موقعی که گیاه به آب بیشتر نیازمند است فاصله آبیاری ،‌ دو و یا حداقل یک روز پایین آورده شود . بهترین زمان برای این اقدام موقعی می باشد که کم و بیش لکه های سیاه در مزرعه هندوانه به چشم می خورد . تردیدی نیست که این اقدام موقعی می باشد که کم وبیش لکه های سیاه در مزرعه هندوانه به چشم می خورد . تردیدی نیست که این اقدام تا آن حد که عارضه مربوطه به آب باشد مثمر ثمر خواهد بود . در این مورد عامل نظم آبیاری نیز غیر قابل اغماض است و جداً توصیه می شود تا فواصل آبیاری در هر نوبت یکنواخت بماند و هر بار نوسانی نشان ندهد .
۲) جلو گیری از تعریق
از آنجائی که تعریق عامل مهم از دست رفتن رطوبت اندوخته گیاه است و قوی تر کردن فشار اسمزی برگها نسبت به میوه به جذب رطوبت کمبود از ناحیه گلگاه منجر می شود لذا هر طریقی که بتواند از این پدیده یعنی « تعریق » جلوگیری به عمل آورد سبب کاهش بیماری می شود . آبیاری بارانی در روزهای گرم که واقعاً شدت تعریق بالا می رود در حفظ سلامتی کمک بسیار مفیدی است.
۳) اثر کود
با پاشیدن کلرور کلسیم و نیترات کلسیم به میزان دو کیلو در ۴۰۰ لیتر آب تاثیر قابل توجهی روی کاهش خسارت بیماری داشته است .
آغاز این کار یک ماه قبل از ظهور احتمالی بیماری و ۳تا۴ بار به فاصله یک هفته تکرار شود . استعمال مقادیر کافی کود که بویژه از لحاظ سوپر فسفات غنی باشد مثل کود ۴-۱۲-۴ و ۵-۲۰-۵ در کاهش خصارت بیماری تاثیر ویژه ای داشته است .
۴) تاثیر تاریخ کشت
اهمیت تاریخ کشت بدان سبب است که بوته هندوانه تا فرا رسیدن فصل گرم و آنگاه که میوه ها رشد سریع دارند و به آب بیشتری نیازمندند قسمت اعظم فعالیت خود را رها کرده و برای کامل کردن رشد میوه نیروی زیادی احتیاج نداشته باشند.
۵) واریته مقاوم
واریته های فرفاکس ، چارلستون گری ،‌ دیکسی کوئین ،‌ نسبت به بیماری حساسیت فوق العاده از خود نشان داده اند در حالی که واریته‌های شوگربی،‌ خاتمی و شریف‌آبادی و محبوبی حساسیت بسیار کمی نسبت به بیماری از خود نشان داده‌اند

پوسیدگی نرم باکتریائی هویج:

(این توضیحات صرفا جهت افزایش اطلاعات کاربران می باشد و با مطالب درون پکیج های آموزشی متفاوت است)

بافتهای پارانشیمی خیلی سریع مورد حمله باکتری قرار می گیرند . سایر بافتها معمولاً بیشتر مقاوم هستند . سلولهای مورد حمله آب سوخته می شوند . تیغه میانی منهدم می گردد و سلولهای مضمحل شده به توده آبکی نرم لزج تبدیل می شوند .اپیدرم معمولاً متصل باقی می ماند . بافتهای پوسیده خاکستری تا قهوه ای به نظر می رسند و بسته به میکروارگانیسم ثانوی که بافت را مورد حمله قرار دهد بوی بد ممکن است از بافت به مشام برسد . به نظر می رسد که فساد در طول محور وسط ریشه توسعه می یابد اگر ریشه ها از وسط نصف شود ، یک خط مشخص مابین بافت سالم و بافت آلوده مشخص می گردد .قسمتی از بافت هویج که مورد حمله باکتری قرار می گیرد مورد حمله سایر باکتریها و قارچها نیز قرار می گیرد.

عامل بیماری:

باکتری به نام Pectobacterium carotovorum نسبتاً بزرگ‌‌‌‌، گرم منفی و دارای تاژکهای بلند از نوع پریتریکوس (Peritrichous) می باشد . جدایه های عامل بیماری در محیط کشت به خوبی بیماریزایی خود را حفظ می کند .
خاک از منابع مهم آلودگی اولیه برای هویجهای انباری است. خاکهایی که حاوی بقایای گیاهان آلوده سال قبل هستند از منابع مهم آلودگی به شمار می روند.

کنترل:

۱) نظر به اینکه عامل بیماری درهرجایی که گیاهان حساس کاشته شود وجود دارد باید دقت شود در هنگام برداشت و حمل و نقل از زخمی شدن ریشه ها جلوگیری به عمل آید
۲) در خلال انبارداری درجه حرارت و رطوبت را باید دقیقاً کنترل نمود
۳) اگر ریشه ها قبل از انبار یا انتقال شسته می شوند، فرو بردن هویجها در محلول یک پانصدم هیپوکلریت سدیم(۲.۲۵درصد ماده موثر) یا خشک کردن هویج در هوای گرم تحت فشار ضروری است.
۴) دمای صفر درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی کمتر از ۹۰% سبب کاهش پوسیدگی نرم می شود.
۵) بعد از هویج باید ذرت ، غلات دانه ریز ، یونجه ، شبدر ، چغندر یا لوبیا را در تناوب به کار رود .
۶) اتاقهای انبار و جعبه ها باید با فرمالدئید یا سولفات مس ضد عفونی گردد

بیماریهای مهم گیاهان جالیزی (کدوئیان)

چکیده:

بیماری بوته میری یا پوسیدگی ریشه جالیز اولین بار در سال 1323 بوسیله قوام الدین شریف در اصفهان روی خربزه دیده شده که عملاٌ از خیلی قبل از آن هم وجود داشته است. گزارشات فنی چاپ نشده آزمایشگاه بررسی آفات و بیماریهای گیاهی اصفهان مربوط به سالهای 1333 و 1334 نشان می دهد که بیماری بوته میری جالیز یکی از مشکلات مبتلا و مهم زارعین جالیز کار اصفهان بوده است و در آن موقع علی منوچهری در محل، مطالعات و آزمایشاتی درباره شناسایی عامل بیماریی و طرز مبارزه با آن داشته است (ابراهیم بهداد، 1359).

آنتراکنوز کدوئیان در ایران در سال 1326 روی هندوانه در بندر انزلی جمع آوری شد(اسفندیاری ، 1326) و از مناطق گیلان ، مازندران و گرگان نیز گزارش شده است (شریف و ارشاد 1345 ).

بیماری پژمردگی فوزاریومی هندوانه در حدود سال 1889 در می سی سی پی گزارش شد. این بیماری در ایالات متحده در بعضی از سال ها حدود 50 درصد خسارت وارد می کند. در ایران بنی هاشمی (1348) برای اولین بار به وجود بیماری در رامسر و لاهیجان اشاره نموده است . سپس این بیماری در مرداد ماه 1351 در طالب آباد بندر انزلی توسط اخوی زادگان مشاهده شد.

یکی از مهمترین بیماری های گیاهان جالیزی شامل خیار ، طالبی ، هندوانه و کدو در ایران ، بیماری ویروسی آبله شدن برگ و یا به عبارت دیگر بیماری موزائیک کدوئیان است که توسط ویروس موزائیک خیار ایجاد می شود. این بیماری در بعضی نواحی به نام ابلقی، مخملک، برگ تاولی و یا لک و پیسی نیز گفته می شود. اولین مقاله در مورد این بیماری در سال 1920 توسط Doolittle  انتشار یافت که در این مقاله تاریخچه ، علائم بیماری ، عامل بیماری و چرخه آن و مبارزه با بیماری تنظیم یافته بود. این بیماری در همه قاره ها گسترش دارد و خسارت وارد می کند(,1986  Sherf & MacNab ).

 

بیماری بوته میری جالیز

   Phytophthora drechsleri Tuker

Phytophthora capsici Leonian

Pythium aphanidermatum (Edson) Fitzp..

(این توضیحات صرفا جهت افزایش اطلاعات کاربران می باشد و با مطالب درون پکیج های آموزشی متفاوت است)      

تاریخچه،اهمیت و انتشار بیماری

بیماری بوته میری گیاهان جالیزی شامل خیار، خربزه، هندوانه و کدو از دیر زمان در ایران و به خصوص در اصفهان و سایر مناطقی که کشت این گیاهان بیشتر معمول می باشد شایع بوده است.

ارشاد و مستوفی پور(1348) می نویسند که بوته میری یا پوسیدگی ریشه جالیز اولین بار در سال 1323 بوسیله قوام الدین شریف در اصفهان روی خربزه دیده شده که عملاٌ از خیلی قبل از آن هم وجود داشته است. گزارشات فنی چاپ نشده آزمایشگاه بررسی آفات و بیماریهای گیاهی اصفهان مربوط به سالهای 1333 و 1334 نشان می دهد که بیماری بوته میری جالیز یکی از مشکلات مبتلا و مهم زارعین جالیز کار اصفهان بوده است و در آن موقع علی منوچهری در محل، مطالعات و آزمایشاتی درباره شناسایی عامل بیماریی و طرز مبارزه با آن داشته است (ابراهیم بهداد، 1359).

بیماری بوته میری احتمالا در کلیه نقاط کشور بویژه خوزستان ، اصفهان ، فارس ، کرمان ، یزد ، تهران ، گرمسار ، ورامین ، کاشان ، ساوه ، قزوین ، همدان ، خراسان ، بندرعباس ، مازندران ، آذربایجان ، شیراز و مشهد انتشار دارد و به نامهای گوناگون بوته میری ،بیماری سبز خشک ،داغزدگی ،گلوله ،داغی بنه و آب زدگی معروف است. با آنکه آمار دقیقی در مورد سطح کشت گیاهان جالیزی در کشور دردست نیست ولی این سطح کشت حدود 100- 200 هزار هکتار و به طور متوسط 150 هزار هکتار برآورد می گردد. از طرفی با توجه به اینکه بیماری بوته میری در تمام مراحل رویشی گیاه خسارت می رساند خسارت این بیماری با اطمینان کامل حدود 20- 25 درصد کل محصول تخمین زده می شود . البته در اصفهان در زراعتهای بهاره و کرتی خیار خسارت بوته میری حتی تا صد در صد کل بوته های مزرعه نیز  برآورد شده است (ابراهیم بهداد، 1359).

آماربرداریهایی که در سال 1355 از 60 مزرعه جالیزکاری در منطقه ورامین و گرمسار به عمل آمده نشان داد که 35 درصد بوته های طالبی در اثر بیماری از بین رفته بود. درمزارع خیار درصد آلودگی به بیماری تا 25 درصد و در خربزه کاریها حداکثر تا 12 درصد مشاهده گردید . میزان آلودگی در مزارع هندوانه و کدو در منطقه گرمسار به ترتیب از 3 و 1 درصد تجاوز نکرده بود (اعتباریان، 1357 ).

در سطح جهانی هم عمدتاً قارچ Phytophthora capsici عامل اپیدمی های شدیدی در آمریکای جنوبی و مرکزی، اروپا ،آسیا و بسیاری از ایالتهای آمریکا شناخته شده است.

نشانه های بیماری

عامل بیماری در تمام مراحل رشد در صورت وجود شرایط مساعد می تواند بوته ها را مورد حمله قرار دهد و سبب مرگ و از پای درآوردن بوته ها شود. درصورتی که عامل بیماری در مرحله  گیاهچه گیاه را مورد حمله قرار دهد محل مورد حمله قارچ باریک و نرم می گردد و گیاه از بین می رود. (شکل1)

در مرحله بعدی رشد، علائم اولیه بیماری روی ریشه تقریبا شبیه به آنچه که در مورد گیاهچه ذکر شد می باشد ولی پس از مدتی موقعی که بوته ها رشد کردند بوته های مورد حمله ناگهان پژمرده شده و در حالتی که برگها سبز هستند می خشکند که آن را باصطلاح سبز خشک می نامند البته این حالت زمانی روی می دهد که قارچ ریشه بوته را در مقطع عرضی کاملاً اشغال کرده باشد. این عارضه یعنی مردن ناگهانی بوته ها اغلب دو الی سه روز بعد از آبیاری روی می دهد زیرا فراهم شدن رطوبت کافی به رشد و نمو قارچ کمک فراوان می کند و در نتیجه حمله شدید قارچ ، آوندها که سبب رسیدن آب و مواد غذایی به گیاه هستند از بین می روند.

میوه ها نیز درصورت قرار گرفتن روی خاک مرطوب مورد حمله قرار گرفته و در ابتدا لکه کوچک، گرد، فرو رفته، آبکی و به رنگ سبز تیره با قطر حدود یک سانتی متر ظاهر می شود و سپس آلودگی به سرعت پیشرفت کرده و به صورت یک ناحیه وسیع آبکی قهوه ای متمایل به قرمز ظاهر می گردد (اعتباریان، 1357).

میوه های پوسیده خیار در اثر قارچ   Phythium aphanidermatum بوی نامطبوعی ایجاد نمی کنند در صورتی که بوی میوه های پوسیده در اثر قارچ Phytophthora drechsleri بسیار نامطبوع و زننده می باشند.

در بعضی از میزبانها ممکن است علائم دیگری به غیر آنچه که ذکر شد ببینیم برای مثال کدوی مسمایی تا حد زیادی نسبت به بلایت برگی فیتوفتورایی و پوسیدگی میوه حساس است .علائم برگی اولیه شامل توسعه سریع ، نامنظم و آبسوخته لکه ها در برگها می باشد ، مرگ جوانه انتهایی ، پژمردگی، پوسیدگی جوانه و مرگ سریع گیاه به دنبال آلودگی اولیه رخ می دهد. نواحی آبسوخته سیاه و فرورفته در میوه های آلوده ظاهر می شود و با رشد سفید قارچ به سرعت پوشیده می شود. در صورت تامین دمای بهینه و آب و هوای رطوبی قارچ می تواند تمای گیاهان کدو را در عرض چند روز نابود کند. برگهای هندوانه کمتر از کدو به قارچ Phytophthora حساس هستند. علائم برگی بلایت فیتوفتورایی در هندوانه به طور کلی محدود به لکه برگیهای آبسوخته محدود می شود که خشک شده و متمایل به قهوه ای می شوند. اگر چه یک پوسیدگی طوقه کشنده می تواند در گیاهان هندوانه در هر سنی طی دوره های ازدیاد رطوبت خاک و فشار بالای پاتوژن رخ می دهد. همچنین تمامی مراحل میوه هندوانه بسیار حساس به بیماری می باشد.علایم اولیه پوسیدگی میوه شامل توسعه سریع لکه های نامنظم قهوه ای می باشد که دایره ای یا بیضی شکل می شوند.

ممکن است حلقه های متحدالمرکز داخل لکه ها موجود باشد . مرکز نواحی پوسیده با کپک تقریبا خاکستری پوشیده می شود، در صورتی که در حاشیه های خارجی تر لکه ها قهوه ای شده و آبسوخته می باشند و تدریجاً کل میوه پوسیده می شود. علایم اولیه لکه باکتریایی هندوانه شبیه آنهایی است که توسط Phytophthora ایجاد می شود .هر چند بعد از اینکه لکه ها توسعه یافتند، می توان دو بیماری را به آسانی تمیز داد با توجه به اینکه در لکه باکتریایی ترک خوردگی شدید وجود دارد و از رشد قارچی خبری نیست در صورتی که پوسیدگی فیتوفتورایی با رشد قارچی فراوان به همراه ترک خوردگی جزئی یا بدون آن شناخته می شود.

عامل بیماری

عامل بیماری مربوط به سه گونه از خانواده Pythiaceae و ازرده Oomycetes و از شاخه         Oomycota  به نامهای زیر می باشد (اعتباریان،1357 ):

Phytophthora drechsleri Tuker  

Phytophthora capsici Leonian

Pythium aphanidermatum (Edson) Fitzp

البته در مناطق و بخشهای مختلف جهان ممکن است عوامل دیگری نیز وجود داشته باشد. ولی بخش عمده بوته میریهای ایجاد شده در اکثر نقاط جهان بویژه آمریکا مربوط به Ph.capsici می باشد و در بخشهای زیادی از ایران هم Ph.drechsleri از اهمیت بیشتری برخوردار است. بنی هاشمی در سال 1348 قارچ P.drechsleri عنوان عامل بیماری بوته میری جالیز در شیراز گزارش کرده است. اعتباریان در سال 1357 هر سه گونه را از روی جالیز در مناطق ورامین ، گرمسار و کرج جدا و بیماریزایی آنها را باثبات رسانده است .طی یک بررسی هم که در استان گلستان صورت گرفت از مجموع 88 ایزوله قارچ جداسازی شده از گیاهان مشکوک 58 جدایه متعلق به قارچ فیتوفتورا بوده که به ترتیب فراوانی گونه های Ph.drechsleri از خیار ، هندوانه و خربزه7/69 درصد،    Ph.nicotianaاز کدو و هندوانه 3/18 درصد و Ph.capsici اختصاصاً از میزبان کدو به میزان 12 درصد جداسازی شد.

برچسب ها

به شما اعتماد داردم، به خاطر:
logo-samandehi